Auteur Bericht

<  Hardware (Algemeen) / (Général)  ~  Siemens logo haalbaar of niet ?

Sven
Geplaatst: Do Jan 06, 2005 4:29 pm Reageer met quote
DomoFan Geregistreerd op: 6-1-2005 Berichten: 36 Woonplaats: Meerhout - België
Ben hier al een tijdje aan het lezen geweest en moet zeggen dat het toch niet allemaal zo simpel is...
Ben momenteel ook met een nieuwbouw bezig en nu zaterdag gaan we elektriciteit leggen. Ik ga met alles naar de kast gaan zodat ik later nog eender welk systeem kan nemen.
Heb altijd gedacht om Siemens LOGO! te gebruiken en daar relais voor plaatsen.

Maar als ge der zelf nie veel van kent en ge vraagt is wa uitleg bij de electrohandel bij 2 verschillende mensen, dan hoort ge zoveel tegenstrijdigheden zodat ge der op den duur niemeer aanuit kunt...

In ieder geval, denk er nu aan om teleruptoren te gebruiken, alhoewel ik altijd gedacht heb Logo te integereren. Ik hoop dat er hier iemand is die me wat meer uitleg kan verschaffen :

Wanneer ik m'n drukknoppen optel kom ik beneden op 46 uit en boven op 29. Kelder is ongeveer 10.
Beneden komen er van int begin 4 rolluikmotors en daar heb ik dus ook drukknoppen voor voorzien (per motor 2 en dan nog 2 om alles te bedienen => totaal 10 dus)

Wanneer ik optimale functionaliteit wil : elke drukknop krijgt een aparte ingang op de logo, dan zit ik dus aan 85 ! Hetgeen wil zeggen 5 LOGO! modules en 16 uitbreidingen... Ik peis dat dat een beetje onhaalbaar en duur begint te worden.

Wanneer ik m'n aantal ingangen beperk (boven bijvoorbeeld kan je op elke kamer het licht aan/uit doen vanop 2 plaatsen. Omdat je hiermee hetzelfde licht aan/uit doet kan ik die drukknoppen wel samen aan 1 ingang hangen want dat verandert toch nooit.) kom ik boven op zo'n 15 ingangen uit.

Enfin, wat is de juiste manier van werken eigenlijk ? Moet je alle drukknoppen een aparte ingang geven of moet je ze proberen wat te groeperen op plaatsen waar je nooit iets hoeft te veranderen ?

Is het raadzaam om logo! te nemen of kan ik maar beter bij de gewone teleruptoren blijven ?
Bedoeling is om licht te schakelen, rolluiken te sturen, bijvoorbeeld het licht in de hall laten aangaan wanneer er gebeld wordt, een alles aan toets of een alles uit toets en zo van die zaken...

Alvast bedankt !
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Sven
Geplaatst: Do Jan 06, 2005 4:34 pm Reageer met quote
DomoFan Geregistreerd op: 6-1-2005 Berichten: 36 Woonplaats: Meerhout - België
Was nog iets vergeten te vragen : Naar het schijnt kunnen 2 logo! blokken niet zo goed met elkaar communiceren. Klopt dit ???
Dus de logo! blok met z'n uitbreidingen geen probleem, maar de ene blok met de andere blok, wel probleem ??

Ik kan dit moeilijk geloven, maar toch... Het kan toch niet dat wanneer een drukknop aangesloten is in een uitbreiding van blok1, hij het licht niet kan aandoen die aangesloten is op blok3....
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Jan
Geplaatst: Do Jan 06, 2005 5:40 pm Reageer met quote
DomoExpert Geregistreerd op: 6-1-2005 Berichten: 62
Sven,

Dat klopt. Om die redenen hebben wij gekozen voor de Easy-800 serie van Möller: hierbij kan je tot 8 toestellen in een netwerk schakelen. De relais-versie (waarom zou je aparte relais gebruiken als er PLC's bestaan met ingebouwde relais) beschikt over 6 uitgangen en 12 ingangen en kan uitgebreid worden met nog eens zoveel in- en uitgangen, wat je dus een potentieel geeft van bijna 100 uiitgangen en bijna tweehonderd ingangen.

Greetz,

Jan

[quote="Sven"]Was nog iets vergeten te vragen : Naar het schijnt kunnen 2 logo! blokken niet zo goed met elkaar communiceren. Klopt dit ???
Dus de logo! blok met z'n uitbreidingen geen probleem, maar de ene blok met de andere blok, wel probleem ??

Ik kan dit moeilijk geloven, maar toch... Het kan toch niet dat wanneer een drukknop aangesloten is in een uitbreiding van blok1, hij het licht niet kan aandoen die aangesloten is op blok3....[/quote]
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Sven
Geplaatst: Do Jan 06, 2005 8:45 pm Reageer met quote
DomoFan Geregistreerd op: 6-1-2005 Berichten: 36 Woonplaats: Meerhout - België
Ze hebben me gezegd dat je beter aparte relais plaatst ipv die van de logo te gebruiken. Wanneer de relais kapot is, is het goedkoper om er eentje te vervangen, dan wanneer je de hele logo blok moet vervangen.

Kan je wat meer info geven over die Easy-800 ?

Als er iemand is die Logo geïntegreerd heeft in z'n woning, kan die me dan wat info geven over hoe hij alles voorzien heeft ?

Tnx !

Sven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
jvanhambelgium
Geplaatst: Do Jan 06, 2005 9:00 pm Reageer met quote
DomoExpert Geregistreerd op: 21-12-2004 Berichten: 53 Woonplaats: Boechout - België
Hoi,

Wat uwen LOGO betreft, het is wel degelijk de bedoeling denk ik om elke drukknop op een ingang te zetten.
Indien je enkel drukknoppen zou hebben dan zou je fyisisch inderdaad 2 drukknoppen op eenzelfde teleruptor hangen/bekabelen, maar eens je met software-sturing begint (LOGO, PLC of zelfbouwsel) ga je dit in software definieren...

Wat het aantal knoppen betreft ... ja ... dat telt op he ... en als je dan het prijskaartje begint te bekijken...

2 LOGO blokken (oppassen met blok bedoel ik LOGO-master + mogelijke uitbreidingen) praten niet met elkaar ... je kan wel een aantel uitgangen van LOGO1 naar ingangen van LOGO2 brengen voor bepaalde schakelingen te realiseren, maar dan verlies je echt efficientie ... je moet dan inderdaad oppassen dat je bekabeling goed zit, een drukknop aangesloten op LOGO2 of 1 van zijn uitbreidingen zou nooit een verbruiker kunnen sturen aangesloten op LOGO1 of 1 van zijn extra blokken (versta je ?)


Voor mezelf heb ik een S7-200 CPU die (zowel inputs als outputs op 24V) tot 7 modules kan uitbreiden en er zijn modules van 16 in / 16 out dus dat bakske is wel schaalbaar...(op deze moment hebt ik 40 ingangen / 32 uitgangen wat voldoende is in mijn geval voorlopig....)

DENK ERAAN : Indien je enkel LOGO met 'ingebouwde' relais gebruikt denk er dan aan dat je geen backup-systeem hebt ... volgens het idee dat ik van zin ben :

- alle drukkknoppen komen samen voor enkele meerpolige wisselschakelaars (aangezien er geen vermogen moet geschakeld worden kunnen dat kleine uitvoeringen zijn uit de electronica-wereld) in geval van zware vodden met de PLC druk ik op 'override' en zijn de drukknoppen rechtstreeks verbonden met de teleruptors...jaja, het kost allemaal meer, maar het is een hobby he ;-0


Anyway, dit is best een leuk forum ... spijtig dat er (nog) niet zoveel geschrijf is precies...

Groeten,
Jan
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail MSN messenger
Sven
Geplaatst: Do Jan 06, 2005 9:42 pm Reageer met quote
DomoFan Geregistreerd op: 6-1-2005 Berichten: 36 Woonplaats: Meerhout - België
Tsss, ik kan dat dus echt niet begrijpen...Wat is een Siemens Logo dan in hemelsnaam nog waard...

Dus maw, wanneer ik een drukknop aan een ingang hang bij Masterblok 1 die een lamp moet aan doen die aan een uitgang van een uitbreiding bij Masterblok 2 hangt, dan gaat dat niet ?

Pfff, tis allemaal toch zo moeilijk...

Ik ben op zoek naar iets waar je zelf wat handige features kan insteken en wat niet te moeilijk is (zoals PLC want daar ken ik niks van) en wat blijvend is (dus niet iets wat tss dit en 2 weken failliet is Rolling Eyes

Of toch maar teleruptors Crying or Very sad
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Jan
Geplaatst: Do Jan 06, 2005 9:56 pm Reageer met quote
DomoExpert Geregistreerd op: 6-1-2005 Berichten: 62
Je kan inderdaad een PLC combineren met relais, maar het zal je installatie behoorlijk complexer maken en je investering ongeveer verdubbelen. Daar kan je al eens een nieuwe Logo voor kopen als er dan toch al eentje (onherstelbaar) stuk zou gaan. Bovendien hebben dergelijke micro-PLC's (ook Zelio, Millenium, Zen, Alpha, ...) een degelijke reputatie qua betrouwbaarheid. Maar als er eentje uitvalt, ben je natuurlijk wel direct verschillende lichtpunten kwijt...

Info over de Easy-serie vind je op de site van Möller:

http://www.moeller.net/en/industry/switchgear/switch_control/easy/easy.jsp

Greetz,

Jan

[quote="Sven"]Ze hebben me gezegd dat je beter aparte relais plaatst ipv die van de logo te gebruiken. Wanneer de relais kapot is, is het goedkoper om er eentje te vervangen, dan wanneer je de hele logo blok moet vervangen.

Kan je wat meer info geven over die Easy-800 ?

Als er iemand is die Logo geïntegreerd heeft in z'n woning, kan die me dan wat info geven over hoe hij alles voorzien heeft ?

Tnx !

Sven[/quote]
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
jvanhambelgium
Geplaatst: Do Jan 06, 2005 10:27 pm Reageer met quote
DomoExpert Geregistreerd op: 21-12-2004 Berichten: 53 Woonplaats: Boechout - België
Hey,

Wel ik denk dat de LOGO zeker bruikbaar is voor kleinere projecten .. maar als jij spreekt over 85 drukknoppen ... dat begint al he ...
Wat ben jij dan allemaal van zin ??
Je zou in theorie een aantal lijntjes kunnen doortrekken van LOGO1 naar LOGO2 zodat LOGO2 kan zien aan de stand van een poort "1" of "0" of een bepaalde voorwaarde werd voldaan op LOGO1 alvorens op LOGO2 iets te doen ofzo...


Indien je een PLC met relais gaat combineren maakt het de zaak inderdaad iets duurder; niet complexer. Indien je een PLC met teleruptors gaat combineren heb je enkele programmatie-moeilijkheden (de PLC moet weten in welke 'stand' de teleruptor staat en aangezien die door kort pulsen AAN/AF/AAN/AF/... gaat moet je letterlijk de tel goed bijhouden Wink

Duur ? Wel ik koop die Siemens spullen niet nieuw hoor ... op EBAY kan je goede koopjes doen, het is industrieel oerdegelijk spul dat er nog jaaaaaaaaaaaaaren zal zijn. Maar zoals gezegd zijn er nog vele andere gelijk(w)aardige merken...


Opmerking : je HOEFT als dusdanig die beslissing niet nu te nemen ... leg gewoon voldoende kabel (vb 1 UTP KABEL per drukknop) en laat alles in de kast kopen waar je met teleruptors werkt...als je dat NIET doet en voor de conventionele installatie gaat ben je gesjareld wat latere migratie naar logo/plc/domotica betreft ... cablage moet voldoende zijn !

> Bedoeling is om licht te schakelen, rolluiken te sturen, bijvoorbeeld het >licht in de hall laten aangaan wanneer er gebeld wordt, een alles aan >toets of een alles uit toets en zo van die zaken...

Deze dingen zijn ook te realiseren zonder LOGO/PLC door teleruptors met hulpcontactjes en wat kabeltjes leggen tussen de teleruptors. De alles uit-toets is mischien wat moeilijker....

Jan
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail MSN messenger
Jan
Geplaatst: Do Jan 06, 2005 10:32 pm Reageer met quote
DomoExpert Geregistreerd op: 6-1-2005 Berichten: 62
Sven,

De Logo is geschikt voor kleinere opstellingen, niet voor een heel huis zoals jij het wil doen. Ofwel moet je naar de echte (professionele) PLC's gaan zoals de S7 (niet goedkoop) of kiezen voor een tussenoplossing zoals de Easy-800 of de Schneider Twido. De Easy's kunnen zonder al te veel moeite (plug-and-play) onderling gekoppeld worden. Via interfaces kan je zelfs alle professionele communicatieprotocol's gebruiken (Devicenet, Profibus, ...).

Jan

[quote="Sven"]Tsss, ik kan dat dus echt niet begrijpen...Wat is een Siemens Logo dan in hemelsnaam nog waard...

Dus maw, wanneer ik een drukknop aan een ingang hang bij Masterblok 1 die een lamp moet aan doen die aan een uitgang van een uitbreiding bij Masterblok 2 hangt, dan gaat dat niet ?

Pfff, tis allemaal toch zo moeilijk...

Ik ben op zoek naar iets waar je zelf wat handige features kan insteken en wat niet te moeilijk is (zoals PLC want daar ken ik niks van) en wat blijvend is (dus niet iets wat tss dit en 2 weken failliet is Rolling Eyes

Of toch maar teleruptors Crying or Very sad[/quote]
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
on4cet
Geplaatst: Vr Jan 07, 2005 11:00 am Reageer met quote
Site Admin Geregistreerd op: 20-10-2003 Berichten: 1117 Woonplaats: Kasterlee - België
Wat het geschrijf op dit forum betreft, het gaat de goede richting uit jongens, echt waar ... er komen bijna elke dag gebruikers bij nu, en hoe meer gebruikers, hoe meer geschrijf ... Want als je geen mensen met kennis hebt op het forum, kan er niet geantwoord worden ook hé ....
Verspreid de url dus zo veel mogelijk, geef hem aan de mensen waar je bv. gaat voor je elektr. spullen te kopen, je installateur in spé (hi hi) ...

Ik heb op dit moment een mega-aantal teleruptoren, met daaraan gekoppeld hulpcontacten voor groepssturing ... En die hulpcontacten die aan elke teleruptor hangen, kunnen gebruikt worden om een teleruptor echt AF of AAN te zetten ... (werkt met diodes geloof ik), dus op die manier kan je wel gaan sturen vanaf een plc of andere domotica front-end ... Ik noem het nu maar front-end, omdat ik in eerste instantie ook een systeem wou, dat manueel te bedienen is, waar je toch heel wat functionaliteit kan aan toevoegen, en later toch te gebruiken is om te verbinden met een domotica-achtige sturing !

Wat het verbinden in de kast van alle drukknoppen betreft ... Ik zal het eens uitleggen, je kan alle draden 'terminaten' op een wago-railklem, en dan kan je aan de bovenkant nog zien waar je er mee naartoe gaat, door een extra stuk svv draad te gebruiken van de railklem naar de teleruptor of relais. Ik zal even een foto plaatsen, dat zegt meer :



Let wel op, dit kost wel wat geld, dacht ongeveer 1 € per railklem ? Maar dan kan je alle kanten op, en kan je boven bruggen maken van de ene railklem naar de andere, zodat je drukknoppen kan combineren, bv. als je in de living 4 drukknoppen hebt, voor één en hetzelfde licht, dan kan je gewoon bruggen leggen, en met 1 draad naar de teleruptor gaan van dat licht ....

Zo, als er nog vragen zijn, hoor ik het wel, ik hoop dat iedereen inderdaad blij is met het forum, want ik heb destijds alles moeten bijeen gaan zoeken en horen bij de elektriekers enzo ...

Hier kunnen we putten uit mekaars ervaringen ... dus ... spread the word !

Groeten,

Bart
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail MSN messenger
Sven
Geplaatst: Vr Jan 07, 2005 11:05 am Reageer met quote
DomoFan Geregistreerd op: 6-1-2005 Berichten: 36 Woonplaats: Meerhout - België
jvanhambelgium schreef:
Hey,

Wel ik denk dat de LOGO zeker bruikbaar is voor kleinere projecten .. maar als jij spreekt over 85 drukknoppen ... dat begint al he ...
Wat ben jij dan allemaal van zin ??


Wel, ik heb eens geteld hoeveel drukknoppen we hebben en dan kom ik op 85 uit. Voor een optimale functionaliteit zou ik elke drukknop een aparte ingang moeten geven, maar vermits er drukknoppen bijzijn die hetzelfde licht moeten aandoen, kan ik deze wel 'patchen'
Hoelanger hoe meer ik er over begin na te denken, denk ik dat ik heel het domotica gedoe verkeerd opgevat heb.
Ik moet zo geen nifty tools hebben zoals dat de verwarming in een kamer autom. uitschakelt wanneer er een raam open staat. Ik vind zo'n zaken totaal onnodig en veel te duur voor hetgeen het je kan besparen. M'n hoofddoel was om makkelijk met de computer een drukknop een andere functie te geven (een ander licht laten aandoen).
Na eens gesproken te hebben met m'n 2 schoonbroers blijkt dat zij zelf nog nooit hun drukknoppen vervangen hebben (dus een ander licht laten aandoen) Ik denk, eens je alles tegoei hebt geïnstalleerd en aangesloten, je hier ook niet meer aankomt want dan ga je gewoontes doorbreken.

Het is dan misschien beter om later een Siemens logo! (of iets anders) te installeren om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat het licht in de gang aanspringt wanneer er gebeld wordt of om ervoor te zorgen dat het licht in de kelder (hebben een buitentrap) automatisch dooft na X aantal minuten.

Is dat geen betere manier van werken met domotica ?

Dan gebruik ik teleruptors om het licht te schakelen en in combinatie met een logo! kan ik dan andere zaken toevoegen en de teleruptors schakelen.

Verbeter me als ik fout ben.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
on4cet
Geplaatst: Vr Jan 07, 2005 11:17 am Reageer met quote
Site Admin Geregistreerd op: 20-10-2003 Berichten: 1117 Woonplaats: Kasterlee - België
Voor een deel is dat juist Sven :

Waarom zou je met de computer een functie van een drukknop veranderen, als je dat normaal maar 1 keer om de 5 jaar moet doen, en je dan gewoon 1 draad uit een railklem trekt, en deze op een andere railklem er weer induwt ???

Wat die verwarming uitschakelen betreft, dit kan allemaal makkelijk hoor, je moet alleen zien, dat je ketel een extern hulpcontact kan aanspreken ... In dat geval moet je enkel een uitgang van je alarmcentrale benutten om dat hulpcontact te schakelen naar je ketel ... Ik kan mijn alarmcentrale volledig programmeren, dus bv. zone x staat open, dan moet bv. de thermostaat van die ruimte op nachttemp. gaan ... Zo van die dingen, want ik vind persoonlijk, dat dat enkel goed kan werken per ruimte, en dus niet heel de ketel afschakelen. Als je in de living een raam openstaan hebt, om dat je met de buren wil babbelen (hi hi), waarom moet de badkamer dan koud worden, snap je ...

Dus, thermostaten per ruimte, zoneventielen per ruimte, en de thermostaten sturen dan de zoneventielen aan ... Ik denk niet dat er een simpeldere manier is, om dit te bereiken ...

Ik weet natuurlijk niet of je alle centrales kan programmeren in die zin hé, maar ik denk het wel ... en anders eerst informeren !

Voila ... tot de volgende ...

Bart
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail MSN messenger
Sven
Geplaatst: Vr Jan 07, 2005 1:45 pm Reageer met quote
DomoFan Geregistreerd op: 6-1-2005 Berichten: 36 Woonplaats: Meerhout - België
Thanks voor je antwoorden Bart (en natuurlijk de 2 Jannen ook !)
Zo'n railklem kost ongeveer 1€ zei je. Kan je op 1 railklem dan ook maar 1 draadje aansluiten, of is 1 railklem een hele rij ? Ik denk het eerste, maar hoop het 2e Very Happy

Enfin, dus ik zit wel goed met het gedacht dat je in principe je drukknoppen om lichtschakelaars te bedienen niet moet kunnen automatiseren (geen logo of plc) en je kan natuurlijk nog veel meer doen met teleruptoren.

Volgens iemand waar ik eerder mee gesproken heb op een forum zou je ook alle lichten kunnen aandoen of uitdoen met 1 druk op de knop
En rolluiken openen en stoppen (bijvoorbeeld halfweg) ook... Geen idee hoe, maar het zou mogelijk moeten zijn.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
on4cet
Geplaatst: Vr Jan 07, 2005 3:34 pm Reageer met quote
Site Admin Geregistreerd op: 20-10-2003 Berichten: 1117 Woonplaats: Kasterlee - België
Hey Sven,

Op 1 railklem kan je in mijn geval 4 draden aansluiten ... 2 toekomende, en 2 vertrekkende naar bv. een teleruptor of relais. Maar er bestaan er ook met 3 toekomende en 3 vertrekkende, enig probleem is, dat je frontpaneel meestal niet meer op de kast kan dan, deze 3voudige railklemmen komen er dan immers veel te ver uit !
Wago is the way to go ... hoewel legrand ook wel iets in die trend heeft.

'k zal zo'n railklemmen nog eens laten zien ietsje groter dan op de vorige foto's, dan is het duidelijker :



Alle lichten aan/uit doe je door hulpcontacten te monteren. Dit zie je op mijn foto bovenaan, maar zal er eentje uitvergroot meegeven !



Links zie je 2 hulpcontacten, 1 voor groepssturing, en 1 voor signalisatie op afstand (bv. om te zien of het licht in de kelder nog brand) Rechts zie je enkel een hulpcontact voor groepssturing. Je ziet, dat deze links aan de teleruptor aangebouwd worden (sorry voor de wazige foto) ...

Helemaal aan het begin van de rij, komt dan een speciaal hulpcontact, dat in verbinding staat met al deze hulpcontacten, en dit wordt dan aan een relais gekoppeld. Dit laatste naar 't schijnt omdat de stroom te groot is ofzo, enfin, wie hier iets meer over kan vertellen doet maar, want ik heb het maar op aanraden gedaan. Ook heb ik om deze reden, de hulpcontacten allemaal met 1,5mm² bedraad. Dan heb ik dus onderscheid gemaakt tussen verdiep en gelijkvloers, ik wil bv. alle lichten van het verdiep aan/uit doen, maar niet die van het gelijkvloers ... Hierdoor heb ik dus 4 relais's, 1 voor gelijkvl. aan, 1 voor gelijkvl. uit, 1 voor verdiep aan en 1 voor verdiep uit. Misschien nog eens een foto van toen ze nog niet bedraad worden, maar dan heb je een idee ... :




Enfin, om nog een sfeerbeeldje toe te voegen, dit is enkel hetgeen aan 1 kant van het verdiep naar de zolder gaat en naar beneden naar het gelijkvloers. Dit is zo aan 2 kanten van de schouw, waarlangs er een schacht zit van op de zolder tot in de kelder (ook een must). Als je huis er zo niet uitziet, heb je nog niet genoeg gekableerd. Wink



Zo, goed week-end allemaal.

Bart
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail MSN messenger
Stefan
Geplaatst: Vr Jan 07, 2005 9:55 pm Reageer met quote
DomoMember Geregistreerd op: 7-1-2005 Berichten: 6 Woonplaats: Tongeren - België
@on4cet,

op jou uitnodiging maar eens gaan kijken op je forum. Het moet inderdaad nog wat groeien en daar is volk voor nodig natuurlijk. In alle geval een mooi initiatief!

Interessant zo'n railklem en die teleruptoren. Dus als je een schakelaar van functie wilt veranderen dan versteek je een draadje. Het is alleszins wel flexibeler dan de huizen zonder enige vorm van domotica.

Ikzelf zocht ook niet de domotica met alle toeters en bellen. Maar ik zoek wel iets meer dan de railklem in combi met teleruptoren. Op zijn minst zocht ik iets dat softwarematig te programmeren viel. Bovendien liefst goedkoop omdat ik er in het begin niet teveel in wou investeren.

Langs de andere kant moest het systeem wel veel playtime bieden naar de toekomst toe. En dat is wat dat Logo systeem mij geeft.

Nu moet ik wel zeggen dat er bitter weinig te vinden is voor die Logo. Er is dringend nood aan een techneut-freak of whatever die er een site voor opricht.

De Siemens Logo! is extreem hackable. Ik probeer het uit te leggen. De laatste versie van de Comfort software, waar je de modules mee programmeert, laat je toe om real-time de in en outputs te bekijken van je systeem. Het programma doet dit via de seriele communicatie met de hoofdmodule.

Zou het niet cool zijn dat je dit zelf ook kunt doen? Je koppelt een kleine PC aan je logo systeem waarop je eigen programmaatje bolt dat die inputs en outputs laat zien. Daar installeren we dan even een webserver (Apache) bij op en een paar PHP pages en voor dat je het weet kan je naar die PC surfen via je lokale LAN om je systeem te monitoren en controleren. Als je LAN dan nog eens op Internet hangt via bijv. een ADSL router/modem dan kan je vanuit elke plaats ter wereld je systeem bekijken. Het spreekt voor zich dat enige security dan wel aangewezen is.

Het bovenstaande is maar een voorbeeld. Het belangrijke punt in dit verhaal is dat je eigen programmaatje hetzelfde kan doen als de Comfort software: namelijk in -en outputs lezen en schrijven. Maar Siemens heeft bij mijn weten geen software libraries vrij gegeven. Wat nu gedaan?

Gelukkig is de Comfort software geschreven in de computer taal Java. En het punt is dat Java software heel gemakkelijk reverse-engineered kan worden. M.a.w. je kan makkelijk te weten komen wat je allemaal over die seriele poort moet sturen en hoe.

En nu een zot die het in zijn kop haalt om een GPL (=free en open) software library te ontwikkelen zodat andere mensen hiermee leuke programma's kunnen ontwikkelen. En die programma's kunnen dan weer gebruikt worden door mensen die wel Logo! hebben maar geen programmeer kennis.

Groeten,
Stefan
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht

Berichten van afgelopen:  

Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 2
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats nieuw bericht

Ga naar:  

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dir forum